NUTRITIE SI DIETE
Top 5 cele mai mari MITURI DIN NUTRITIE
Suntem inconjurati de dieteticieni si medici ancorati in trecut, care refuza sa ajunga la zi cu studiile cele mai noi din industrie. Prin urmare, continua sa perpetueze, din diverse motive, informatii demolate de-a lungul timpului.
Acestea sunt cele mai mari mituri din nutritie si dietetica:
1. Micul dejun este cea mai importanta masa a zilei
Considerat a fi o sursa de energie pentru prima parte a zilei, micul dejun este impus de majoritatea nutritionistilor. Din pacate insa, alimentele clasice destinate acestei mese sunt bogate in carbohidrati simpli, ceea ce nu il face decat o capcana pentru organism, foamea intervenind rapid dupa o astfel de alimentatie. Lipsa micului dejun are beneficii importante, intrucat o pauza de minim 16 ore intre ultima masa a zilei anterioare si prima masa a zilei curente nu face decat sa ajute la regenerarea celulara.
2. Organismul are nevoie de glucoza pentru a supravietui
Nimic mai fals! Nenumarate studii pe subiecti umani au demonstrat ca organismul in general si creierul in particular se dezvolta normal in lipsa zaharurilor. Aproape inexistente in dieta noastra pana acum 10.000 de ani, sursele de carbohidrati simpli si zaharuri duc la obezitate, diabet, iar recent au fost legate intr-un studiu de incidenta cancerului pulmonar.
3. Avem nevoie de detoxifiere periodica
Din ce in ce mai fashion in ultimii ani, dietele de detoxifiere nu fac decat sa… ne intoxice. Organismul urman are organe, precum ficatul sau rinichii, care se ocupa permanent de eliminarea toxinelor din organismul nostru. Sucurile concentrate de fructe si legume au o cantitate ridicata de fructoza (poate ajunge si la 50-100 grame intr-o portie). Din pacate insa, ficatul nostru poate procesa maxim 15 grame de fructoza o data, diferenta transformand-o in grasimi, rezultatul imediat fiind sindromul de ficat gras.
4. Painea prajita este mai sanatoasa decat painea proaspata
Social media abunda in fotografii cu mese alaturi de care utilizatorii plaseaza strategic felii de paine prajite, neuitand sa mentioneze ca mananca sanatos. Painea nu pierde prin prajire din zaharuri sau gluten, ci pur si simplu se evapora cantitatea de apa. Asadar, caloriile din aceeasi cantitate de paine prajita sunt mai multe decat din aceeasi cantitate de paine proaspata.
5. Ouale cresc colesterolul
De fapt, niciun aliment nu e responsabil pentru cresterile de colesterol. Din colesterolul alimentar, doar circa 20% il afecteaza pe cel din sange, diferenta de pana la 100% fiind influentata de factori interni. Ouale sunt unul dintre cele mai complete si hranitoare alimente din lume si sub nicio forma nu trebuie evitate.
Cu dragoste pentru nutritie,
Cristina Marin, DietaKetogenica.ro
sursa foto: www.trackeat.com
1 Comment
Lasă un răspuns
Anulează răspunsul
Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Diana
martie 29, 2016 la 9:28 am
Foarte interesant!